De Reis van de Held

‘The Hero’s Journey’ is de naam die Joseph Campbell gaf aan de telkens terugkerende cyclus van gebeurtenissen in onze levens, die we herkennen in alle verhalen ter wereld. Wij máken verhalen, wij leven allen ons eigen verhaal.

Net als elke held opgeroepen wordt tot een avontuur, worden wij zelf ook uitgedaagd door de omstandigheden om de oude situatie, de status quo, te doorbreken en in beweging te komen richting iets nieuws wat voor de toekomst beter bij ons past. Ons oude jasje past niet meer, gaat knellen, en soms moet die knellende pijn zó groot worden dat we uiteindelijk wel in beweging móeten komen. En zo worden wij zelf die held of heldin die op dat moment de reis aangaat.
Niet zelden is er moed voor nodig om het avontuur aan te gaan en de obstakels te overwinnen. Elke held kent angst. De moed zit in het accepteren van die angst, en toch de sprong te wagen.

Telkens maken wij weer een nieuwe reis, waarin steeds iets (een schat, het elixer) te halen valt. We ontwikkelen ons aan de hand van alle uitdagingen en leren steeds complexere situaties aan te kunnen. Zo kunnen we, via persoonlijk leiderschap, groeien naar leiderschap. De kwaliteit om anderen voor te gaan, zodat zij kunnen volgen.

Workshops

Er zijn verschillende workshops met het thema De Reis van de Held als basis. Van een (mid)dag lekker genieten van universele verhalen in film, muziek en ander materiaal tot het gaan herkennen van de dynamiek in jouw eigen levensverhaal en uiteindelijk het gebruik van het model als kompas voor complexe leiderschapsvraagstukken.

De Reis van de Held – De kracht van het verhaal
Ik laat je aan de hand van o.a. filmbeelden zien wat de kracht is van een verhaal, élk verhaal. Wat is dat nou, wat een verhaal zo krachtig maakt, wat ons zo kan raken? En wat hebben al die verhalen met ons, ook met jou, te maken? Wat kunnen we ervan leren? Laat je meevoeren en geniet van de beelden, die waarschijnlijk veel meer in beweging brengen dan jij nu kan vermoeden ….  Lees verder en schrijf je in

De Reis van de Held – Herken de dynamiek van jouw eigen verhaal
Aan de hand van o.a. de gebruikte filmfragmenten en oefeningen krijg je zicht op jouw persoonlijke verhaal. Op waar je jezelf in de weg zit en waarom, en hoe je je kan bewegen naar de toekomst die bij jou past. Je zal zien dat de beelden en verhalen op een onverwachte manier veel puzzelstukjes op hun plaats laten vallen. Lees verder en schrijf je in

De Reis van de Held als kompas voor leiderschapsvraagstukken
In deze tweedaagse workshop werken we met de Reis van de Held, uitgewerkt door Manfred van Doorn tot de Double Healix, als leiderschapskompas. Je brengt als (potentiele) leider je eigen casus in waarmee je aan de slag gaat, waarbij je je tevens door anderen kan laten inspireren.
Je krijgt meer zicht op jouw leiderschapscompetenties en -valkuilen. Je gaat naar huis met inspirerende voorbeelden en verhalen die jou uitnodigen om jouw eigen leiderschapsstijl te vinden of te verfijnen. Lees verder en schrijf je in

Leiderschapsweek Italië

10-16 juni

Vanuit een prachtige plek in Toscane, op de Franciscaner wandelroute van Florence naar Rome, ontwikkel je onder begeleiding van twee ervaren coaches jouw leiderschap. De plek nodigt uit om, genietend van de schitterende uitzichten en de stilte, tot inzichten in jezelf te komen. In het hele programma zullen we de verhalen en de cyclus van de Reis van de Held én de schoonheid en de kracht van de natuur gebruiken als metafoor voor jouw eigen proces.

Neem je wandelschoenen mee, want vanuit Santicchio ondernemen we  meerdere korte wandelingen en halverwege de week maken we een dagtocht naar het klooster La Verna op de berg aan de overkant van het dal Vallesanta. We zullen daar de bijzondere mis van de broeders bijwonen en een nacht in het klooster verblijven. Je zal fysieke én mentale uitdagingen tegenkomen en ontdekken hoe je hier mee om kunt gaan.
Al deze ervaringen maken dat je de kennis die je opdoet ook daadwerkelijk verankert. Je zal zien dat je jaren later nog steeds weet welk inzicht je hebt opgedaan op die ene plek, in die situatie. Zie voor meer informatie en inschrijven de pagina Leiderschapsweek Italië