Connecting the dots looking backwards

Leuk dat je op mijn website kijkt! Tijd om me even voor te stellen:
Ik ben Ineke Bueno en als transformationeel coach kan ik je begeleiden bij het verder groeien in je leiderschap en je persoonlijke ontwikkeling.
Eigenlijk draait het bij dit alles om levenskunst. Iets wat ik door de jaren heen met vallen en opstaan heb moeten, of liever mogen, leren en wat ik nu graag deel met anderen zoals jij.

Ieder heeft zijn levensverhaal, wat terwijl het zich vormt steeds meer duidelijk maakt waarom je doet wat je doet.
Zoals Steve Jobs zei: ”You can only connect the dots looking backwards”.

Van jongs af aan heb ik vaak het gevoel gehad dat ik terecht was gekomen in een spel wat niet bij me paste. Met spelregels die iedereen vanzelfsprekend vond. De status quo was immers prima zoals die was? Daar had iedereen zo hard aan gewerkt om die te bereiken, dus ik moest vooral niet met voorstellen komen om een andere richting in te slaan. De boodschap die ik impliciet kreeg was maar al te vaak: denk vooral niet zelf na, maar doe gewoon wat wij zeggen.

Ik had regelmatig zo mijn twijfels en belandde dan in een spagaat. Ik wilde graag samen waarde toevoegen, ervaringen delen, in verbinding zijn. Samen naar een toekomst werken die voor ons allemaal goed zou werken. Maar om een rol te mogen spelen, moest ik me vaak zodanig conformeren dat ik dingen moest gaan doen die niet meer bij mij pasten.

Aanpassen of de strijd aangaan? Lang ging het over een keuze maken tussen die twee.

De rebel in mij

Als het mij echt raakt staat er al snel in mij een rebel op en word ik de luis in de pels. Zo heb ik met menige baas in de clinch gelegen omdat ik lastige vragen stelde en me niet kon neerleggen bij domweg uitvoeren wat er werd gevraagd. Kortom, een autoriteitsprobleem is mij niet vreemd. Omdat ik deze energie echter niet in goede banen kon leiden, niet op een effectieve manier kon inzetten, heeft het me lange tijd behalve een berg sappige anekdotes weinig opgeleverd en vooral veel gekost.

De trigger die in mij de rebel wakker maakt gaat veelal over hoe er met mensen wordt omgegaan. Is wat we doen werkelijk mens-waardig, met respect en met oog voor het potentieel en de waarde van iedereen. Of worden mensen tot dingen of cijfers gereduceerd omdat dit economisch, politiek of om andere redenen makkelijker is. De kloof tussen de schoonheid die ik zie in de natuur, waar de mens deel van is, en de manier waarop we in de dagelijkse praktijk zo vaak met de planeet, met elkaar en met onszelf omgaan, gaat me aan het hart.

Van rebellie naar leiderschap

Steeds kwam er een moment waarop de pijn zo groot werd, dat ik wel in actie móest komen. Maar in actie komen wil nog niet zeggen dat die actie ook effectief was. Ik stootte regelmatig mijn hoofd. Mijn energie en gezondheid gingen er steeds meer onder lijden.

En …. zoals het gaat in de natuur: op een gegeven moment valt alles uit elkaar.
Dat is heftig en voelt als complete chaos en crisis. Maar uiteindelijk is het enige doel dat er ruimte komt om een nieuwe versie van jezelf te laten ontstaan. Dat die versie zich mag ontvouwen, zoals alles in de natuur zich ontvouwt. Dit is wat we transformatie noemen.
De rups die in de cocon uit elkaar valt, maar er als vlinder weer uit tevoorschijn komt.

Het waren waarschijnlijk de meest leerzame periodes van mijn leven. Waarin ik compleet nieuwe vaardigheden moest ontwikkelen, alleen al om mezelf door deze chaotische en stressvolle momenten te leiden, nieuwe structuren moest creëren en stappen moest nemen op een terrein wat mij volledig onbekend was. Het leven is een groot avontuur, bestaand uit telkens weer kleine avonturen.

The people who are crazy enough to think they can change the world are the ones who do!

Het was tijd om meer positieve impact te kunnen hebben. Ik ging mijn coaching steeds meer richten op het ondersteunen van anderen in hun leiderschap, gebaseerd op de (letterlijk) natuurlijke principes van levenskunst.

De meeste energie krijg ik van de mensen die eigenwijs durven zijn, die de frustraties die ze hebben om willen zetten in daden die de wereld een stukje kunnen verbeteren en daar de handvatten voor zoeken. Wij kunnen immers allemaal een leider zijn op onze vierkante centimeter. 
Het zijn deze changemakers die goede vernieuwende ideeën hebben, maar in hun eigen omgeving tegen veel weerstand aanlopen. Afstand nemen van deze oude omgeving maakt hen vaak eenzaam, ze gaan het dan alleen doen. Menigeen voelt zich als een roepende in de woestijn, terwijl dit niet nodig hoeft te zijn.

Als leiderschapscoach kan ik degenen die de moed hebben om voor hun waarden en ideeën te gaan staan inspiratie en handvatten geven. Hiermee kunnen zij groeien tot de krachtige leider die ze binnen hun speelveld willen zijn en de impact hebben die ze voor ogen hebben. Hiermee ontwikkelen zij niet alleen zichzelf, maar in belangrijke mate ook hun omgeving.
Because the people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do!

Introductiegesprek aanvragen

Vraag hier gratis een telefonisch introductiegesprek aan.