Het Nieuwe Leiderschap

Oud vs nieuw leiderschap: Linker vs rechter hersenhelft

HET NIEUWE LEIDERSCHAP

Heb jij een rol waarin leiderschap gevraagd wordt?

Je hoeft niet per se leidinggevende te zijn om een rol als leider te hebben of te kunnen pakken. In elke situatie waarbij we ergens naar toe willen of (zouden) moeten bewegen is een bepaalde vorm van leiderschap nodig om, liefst op een gezonde manier, op de gewenste plek uit te komen. Er moet iemand opstaan en het initiatief nemen, zodanig zichtbaar en uitnodigend dat anderen kunnen volgen.
Of het nou gaat om een grote organisatie, een team of om een klein initiatief, uiteindelijk gaat het om de waarde die je toevoegt. Waarde in de zin van betekenis, die uiteindelijk ook uitgedrukt kan worden in geld.

De neerwaartse spiraal

Als leider ben je bereid verantwoordelijkheid te nemen. Zonder jouw inzet zal die nodige beweging waarschijnlijk niet plaatsvinden.
Het kan zijn dat die verantwoordelijkheid gaat voelen als druk en daarmee bij jou oude emoties als behoefte aan controle, angst of schuldgevoel triggert. Wat begint met een goede intentie kan dan de vorm aannemen van veel meer krampachtig gedrag waarmee je misschien precies het tegenovergestelde bereikt van wat je bedoeling was.
Voor je het weet kom je in een neerwaartse spiraal terecht. Hoe harder je werkt om het weer in goede banen te leiden, des te meer lijken realiteit en gewenste situatie uit elkaar te lopen.
Zeker als de uitdagingen complexer worden kan dat tot behoorlijke problemen leiden, zowel voor jezelf als voor datgene en diegenen waarvoor je de verantwoordelijkheid draagt.
Wanneer je je niet bewust bent van deze dynamiek en je eigen ‘reflexen’ niet herkent, beperk je ongewild je eigen leiderschaps capaciteit, terwijl je potentieel ongetwijfeld veel en veel groter is.

De balans is zoek

Het punt is dat we meestal niet geleerd hebben om met een milde en ontspannen blik naar onszelf te kijken. We worden niet gestimuleerd om te (h)erkennen wie we altijd al geweest zijn en onze aangeboren talenten alle ruimte te geven.
Zowel thuis als op school moeten we vooral ‘braaf’ zijn en doen wat ons wordt gezegd. Tel daarbij op dat ons wereldbeeld al een paar duizend jaar ons vertelt dat we vooral op een lineaire, rationele manier veel kunnen bereiken, dat succes de maatstaf is en het zal geen verrassing zijn dat onze linker hersenhelft uiteindelijk uitgegroeid is tot een waterhoofd.
De balans is zoek en dat zien we in alles terug.
We hebben onze focus zo gericht op doen, presteren en controle dat we belangrijke eigenschappen, die we als mens allemaal hebben, als het bekende kind met het badwater weg dreigen te gooien.
We zijn steeds meer uit verbinding geraakt. Verbinding met onszelf, met elkaar en met het grotere geheel.
En laat die verbinding en het bewustzijn daarvan nu net onmisbaar zijn om de complexe uitdagingen en problemen van deze tijd aan te kunnen.

Oud versus nieuw leiderschap

Het vormgeven van de werkelijkheid is, in tegenstelling tot wat we meestal leren, een proces wat van binnen naar buiten plaatsvindt. De innerlijke gezondheid van de leider bepaalt of het proces creatief of destructief zal zijn.
De nieuwe leiders hebben hun emotionele hygiëne op orde. Ze hebben oude emotionele lading voor het grootste deel kunnen verwerken, waardoor ze niet het risico lopen deze op anderen te projecteren. En als zich lastige emoties aandienen zijn ze zich ervan bewust en hebben ze de handvatten om de lading te laten wegvloeien.
Bewustzijn is als een lens waardoor we de realiteit bekijken.
Oude negatieve patronen werken als krasjes op die lens, we zien dan een vertekende werkelijkheid. Hoe meer we oude negatieve patronen opruimen des te helderder we de informatie die er is tot ons kunnen nemen.
Dit voelen we ook in onze energie. We zijn veel meer positief en ontspannen, we leven gecenterd vanuit onze waarden als verbinding, creativiteit, plezier, schoonheid, etc. en geven dat ook mee aan de mensen om ons heen.
Dit is wat we charisma noemen, een eigenschap die een leider uiterst aantrekkelijk maakt om te volgen.

Oud leiderschap is top down, vaak gericht op controle.
Nieuw leiderschap heeft het vermogen om te verbinden en ondersteuning en vertrouwen te bieden waardoor talent vrijkomt. We kunnen het ook authentiek leiderschap noemen, of inspirerend leiderschap.

Kan jij jezelf zijn in jouw leidende rol en juist daarmee op een krachtige manier jouw bijdrage leveren?

Zou je hier meer mee willen doen?

Wel eens gedacht aan coaching op jouw persoonlijke groei en/of leiderschap?
Of om mee te doen aan (een van) de inspirerende en uitdagende One Day Retreats?

BREAK FREE !
Wat is er mogelijk als je buiten de bekende paden durft te treden en voluit jezelf mag zijn?
CREATE!
Hoe ga je zorgen dat die mooie ideeën van jou werkelijkheid worden?
CHANGE THE GAME !
Voor changemakers en gamechangers met lef! Waarin zou jij wel eens alles op z’n kop willen zetten?

Je bent van harte welkom!

Ineke

Geef een reactie

Deze blogs interesseren je misschien ook